Home/ Blog/ Adomi en Bos Zwembaden/

Adomi en Bos Zwembaden

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 9 november 2023
local_offer Abico | Adomi | BIM

Bos Zwembaden helpt mensen om hun dromen over een binnen- of buitenzwembad, wellness of fitness te realiseren, op een kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige manier. Bos Zwembaden verzorgt montage en onderhoud, maar ook ontwerp speelt een cruciale rol. Aangezien ze daar met veel enthousiasme Adomi voor gebruiken, waren wij blij met de uitnodiging om te ontdekken hoe ze dat aanpakken!

Bedrijf:

Bos Zwembaden

Discipline:

Zwembaden en wellness

Plaats:

Twello

Social media:

Facebook, Instagram en LinkedIn

Streven naar perfectie

Na een hartelijk ontvangst in de inspirerende showroom in Twello vertelt eigenaar Ronald Bos enthousiast: "We zijn ooit begonnen in de watertechniek: tuinberegening, fonteinwerken en dergelijke. Inmiddels doen we alweer ruim 15 jaar zwembaden, met een leuk en gedreven team, dat altijd het maximale eruit wil halen. Wij kiezen altijd voor de beste kwaliteit, bijvoorbeeld ook in de materiaalkeuze." Ontwerper Sjoerd Veldhuis vult aan: "Die visie wordt door het team ook gedragen: we streven naar perfectie, vanaf het begin van het proces. Vandaar dat het tekenwerk ook zo belangrijk is."

Een goed ontwerp is essentieel

Waarom is een goed ontwerp zo belangrijk bij Bos Zwembaden? Ronald: "Wij willen voor het bouwen begint al helemaal duidelijk maken hoe het gaat worden." Dat betekent dus dat er een 3D model gemaakt wordt, wat bij Adomi ook direct een 2D plattegrond oplevert. Aan tafel met het bouwteam, de architect, de installateur, de aannemer en/of de opdrachtgever wordt zo maximale duidelijkheid gecreëerd. "We zorgen voor helderheid en rust door alle tegelwerk, kanalen, doorvoeren, afmetingen, sparingen en opstellingen vooraf in te tekenen. Daar gaan we bewust heel ver in. Het zet andere partijen ook aan tot nadenken over de keuzes die zij moeten maken," aldus Ronald.

Adomi en optimalisatie

Bos Zwembaden koos voor Adomi toen de stap van alleen 2D naar 2D én 3D tekenwerk genomen werd. Ronald vertelt: "We wilden dingen kunnen tekenen die repeterend zijn en we wilden de vertaling naar de werkvoorbereiding makkelijker maken." Adomi is daar de oplossing voor. "We wilden de faalkosten omlaag brengen door alles vooraf goed helder te maken. En we wilden dat Adomi ons zelflerend proces ging ondersteunen."

Sjoerd en Ronald vertellen over de verbeterslagen die met Adomi gemaakt zijn: "Eerst hadden we vaak discussie over de opstelling van de techniek. Dat is nu allemaal in het ontwerp gestandaardiseerd en geoptimaliseerd op bijvoorbeeld leidingweerstand, beugelafstanden en bediening. We berekenen met Adomi veel nauwkeuriger hoeveel betonblokken er nodig zijn voor de wand van het zwembad. Aan de hand van het ontwerp kan ook de folie van het bad al in onze werkplaats voorbereid worden, wat in de praktijk veel afval scheelt. En de tegels en mozaïeken kunnen we al zo intekenen dat het bestellen weinig werk meer is. Adomi helpt ons onze processen te optimaliseren."

" Adomi helpt ons onze processen te optimaliseren. - Ronald Bos, Bos Zwembaden

Meerdere disciplines gecombineerd

In de openbare bouwwereld is BIM steeds meer de norm, maar in de particuliere bouw nog niet. Geregeld is Bos Zwembaden de eerste in het bouwteam die een informatierijk 3D model aanlevert. Rondom een zwembad komen alle bouwdisciplines samen. Sjoerd vertelt dat hij zelf bijvoorbeeld betonnen componenten modelleert: "De Abico materialenbibliotheek, daar doe ik mijn voordeel mee. De visualisatie en de aanzichtarceringen zitten er al in." Het ontwerp wordt compleet met onder meer repeterende componenten voor tegelwanden, die zo ook direct automatisch telbaar zijn. En denk daarbij ook aan volledige installaties aan de hand van de BIM content die ook voor de zwembadtechniek in Abico aanwezig is, grote transportleidingen, klimaatsystemen, zwembadtrappen, isolatie en technische ruimtes.

" Views die direct meeveranderen bij een aanpassing: dat is ideaal aan Adomi. - Sjoerd Veldhuis, Bos Zwembaden

Slim ontwerpen met Adomi

Sjoerd vertelt verder over hoe hij Adomi op een handige manier gebruikt om zichzelf tijd te besparen en een optimaal ontwerp te realiseren: "Het model exporteer ik naar IFC, zodat de monteurs op de bouw met een tablet kunnen zien waar de leidingen moeten lopen. En ik maak allerlei views met aanzichten. Views die direct meeveranderen bij een aanpassing: dat is ideaal aan Adomi. Ik maak ook veel gebruik van Abico BIM content, waar we gaandeweg steeds meer zwembadinbouwdelen en andere producten aan toe hebben laten voegen. Dat werkt heel makkelijk. En sommige dingen ontwerp ik even snel zelf, zoals kastjes, inspuiters en een suppletieklep. Ik voeg de productgegevens toe en heb gelijk een mooie tellijst als het ontwerp klaar is. En ik gebruik dynamische labels om op de tekening ook de gegevens te laten zien."

Bos Zwembaden en de toekomst

Ronald: "Bij onze wellness-tak moet je denken aan dingen als sauna's, buitendouches, jacuzzi en sportfaciliteiten. Daar kunnen we nog meer mee. Wij hebben de meeste lol als we een hoge kwaliteit kunnen realiseren." Hij vertelt ook dat hij verwacht dat de rol van ontwerp nog groter zal gaan worden: "Het energievraagstuk maakt dat het installatiewerk steeds meer uitgeëngineerd wordt. Wij stellen ook altijd het uiterste voor op het gebied van energiezuinigheid, dat vergt een steeds zorgvuldiger ontwerp en onderlinge afstemming." Bos Zwembaden is daar met Adomi en Abico BIM content helemaal klaar voor!

Wil jij ook zwembaden, installaties of gebouwen ontwerpen met Adomi?

Meer over Adomi

Meer over Abico BIM content

Probeer het zelf uit