<< Meer artikelen

Adomi en Carool

1 maart 2022

Wij gingen op bezoek bij Carool Installatiebedrijf en spraken met eigenaar Leroy Beekman en hoofd tekenkamer Leon Kleverwal over de ontwikkelingen van het bedrijf, de werkwijze en de stap van 2D tekenwerk naar 3D BIM.

bedrijf:

Carool Installatiebedrijf

discipline:

Installatietechniek

plaats:

Klarenbeek

Carool_01.jpg

Over Carool

Carool Installatiebedrijf is een groeiende installateur in de regio Apeldoorn. Carool werkt voor zowel grote als kleinere opdrachtgevers: van villa’s tot appartementencomplexen. Door een extra stap te zetten in persoonlijke aandacht en maatwerkoplossingen onderscheidt Carool zich. De focus ligt daarbij op de W-techniek en het dak- en zinkwerk.

De vader van Leroy is het bedrijf begonnen als zelfstandige. Leroy kwam een paar jaar later in het bedrijf. Tijdens de crisis is Carool elk jaar doorgegroeid, dankzij de hoge kwaliteit en unieke oplossingen. Inmiddels zijn ze gestationeerd in een prachtig pand wat bestaat uit een zelf gerenoveerde woonboerderij met een aangesloten kantoordeel, uitgevoerd in een moderne stijl. Natuurlijk is het pand voorzien van de meest moderne en duurzame energieoplossingen.

Een prettige overstap

Carool maakte in 2013 de stap naar Adomi. De oplossing die daarvoor gebruikt werd, was te bewerkelijk gebleken, terwijl de vraag naar het tekenwerk begon toe te nemen. Leroy maakte zich het programma snel eigen en heeft na een basistraining de werkvoorbereiding door het gebruiken van Adomi steeds verder geprofessionaliseerd.

Toen Leroy op een gegeven moment zelfs in de nachten bezig was met het tekenwerk, was het tijd voor versterking. Hij vroeg Leon, die was begonnen als weekendkracht, om het eens te proberen. Dit met succes. Hij voelde het programma al snel aan en heeft zich met hulp van Leroy wegwijs gemaakt in het pakket.

Toen er projecten kwamen die vroegen om een 3D werkvoorbereiding en communicatie volgens de IFC-standaard heeft Carool snel geschakeld. Carool vroeg Arkey Systems om een spoedcursus op maat en kon zo succesvol deelnemen aan deze projecten.

Deze stap was uiteindelijk verrassend eenvoudig en de winst blijkt in de praktijk groot. Zo geeft het tekenwerk veel meer inzicht dan voorheen. “Het maken van aanzichten op basis van het 3D model bespaart veel tijd die anders verloren was aan het dubbele 2D tekenwerk,” geeft Leon aan. Ook de opdrachtgever profiteert ervan door al snel inzicht te krijgen in een project, wat helpt om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. “De stap van 2D naar 3D stelt uiteindelijk niets voor,” vertelt Leroy over het werken met Adomi.

De stap van 2D naar 3D stelt uiteindelijk niets voor.
Leroy Beekman,
Carool Installatiebedrijf
Carool_02.png

Het belang van goede werkvoorbereiding

Leroy kan zich niet voorstellen dat het uitvoeren van projecten zonder een goede werkvoorbereiding nog mogelijk is in deze tijd. Het liefst heeft hij dit ook “in huis”, dan heb je de grip en de snelheid die je hebben wil.

De lijnen tussen de tekenkamer en de bouw zijn kort. Leon realiseert zich dat de praktijk niet altijd aansluit op het tekenwerk. Bij verrassingen op de werkvloer worden er aan beide kanten de nodige aanpassingen gedaan om zo samen op een snelle manier toch nauwkeurig samen te werken.

Omdat de opdrachtgever zo min mogelijk ruimte ‘kwijt’ wil zijn aan een technische ruimte is het extra noodzakelijk dat de tekeningen een helder en ruimtelijk inzicht geven bij de plaatsing en montage van de verschillende onderdelen. Wanneer er niet direct tekenwerk beschikbaar is bij een verbouwing, realiseert Carool dit op basis van bijvoorbeeld plattegronden die bij de verkoop zijn opgemaakt. Zo wordt er ook in die situaties een geschikte werkvoorbereiding opgezet.

Carool_03.png

Het gemak van beschikbare content

“Het plaatsen van producten uit Abico werkt erg fijn, het is een aangename toevoeging aan het proces,” vertelt Leon. Door het hoge detailniveau kan er in de ontwerpstadium bijvoorbeeld al direct optimaal gebruikgemaakt worden van bijvoorbeeld rondingen in installatietechnische apparatuur, om die ruimte te gebruiken voor andere onderdelen van de installatie. Wanneer er nog een product mist in de bibliotheek, wordt er vanuit het programma een aanvraag gedaan en verschijnen de nodige producten in een update van Abico.

Het plaatsen van producten uit Abico werkt erg fijn, het is een aangename toevoeging aan het proces.
Leon Kleverwal,
Carool Installatiebedrijf
Carool_05.png

Eigenwijs en innovatief

Carool zegt graag ja tegen projecten waar veel installateurs nee tegen zeggen. Carool gaat graag de uitdaging aan met moeilijkere projecten en maakt het onmogelijke mogelijk. Waar leveranciers iets niet mogelijk achten, krijgt Carool het vaak voor elkaar om installaties op unieke en innovatieve wijze te realiseren.

Dankzij de combinatie van aangeleverde IFC-bestanden en uitzetting in GPS kan het leidingwerk voor een villa perfect worden gemodelleerd in de prefab wandelementen. Dit gebeurde ook bij een project waarbij een revolutionaire integratie van de woning- en zwembadinstallatie is gerealiseerd.

Wij zijn er als team Arkey trots op om een onderdeel te mogen zijn van het proces van innovatieve installateurs, zoals Installatiebedrijf Carool. We dragen met plezier ons steentje bij aan een efficiënte en effectieve werkvoorbereiding, door onze software die het werken in 3D ontzorgt, een bibliotheek vol BIM content en begeleiding op maat.