Hesy Aquaculture realiseert over de hele wereld het ontwerp en de bouw van viskwekerijen. En wij spraken met Sander de Bondt, mede-eigenaar van Hesy, over het ontstaan, proces, ontwerp en de toekomst van Hesy.
bedrijf: | |
discipline: | Installatietechniek |
plaats: | Kwintsheul |
Klein maar wereldgroot
Een kleine vijftien jaar geleden nam Sander het bedrijf, samen met zijn broer, over. Sander richt zich voornamelijk op de projecten, zijn broer op de verkoop. Ze zijn zelf erg betrokken bij de processen en beleven hier veel plezier aan. Hun vader is inmiddels niet meer in het bedrijf actief, maar Hesy is altijd een familiebedrijf gebleven. Ook nu zijn er kinderen en neefjes van Sander te vinden. Hesy voert zowel grote als kleinere projecten uit over de hele wereld. Rusland is bijvoorbeeld een belangrijke markt. De klantengroep loopt erg uiteen. Zo vertelt Sander ons over een Zwitserse verkoper van horloges die zich waagt aan een viskwekerij, over softwarebouwers, maar ook over investeringsmaatschappijen die er brood in zien. “Vis, daar zit wat in,” grapt Sander.
Aan het begin verzorgde Hesy met name palingkwekerijen in Nederland. Op een gegeven moment kwam er uitbreiding naar Australië via een Nederlander die daar verbleef. En onder leiding van Sander en zijn broer is Hesy verder uitgebreid naar landen zoals Rusland en Azerbeidzjan. Zo heeft Hesy als relatief klein bedrijf voor grote ondernemingen omvangrijke projecten uitgevoerd.
Betrokken bij het hele proces
Hesy staat meestal aan de wieg van een viskwekerij. Voor er ook maar een paal de grond in gaat adviseert Hesy, samen met een netwerk van specialisten, over de verschillende facetten van het ontwikkelen van een viskwekerij. Zo kijken er bijvoorbeeld ook biologen mee naar de haalbaarheid van de wensen en plannen van de opdrachtgever. De nodige opleiding voor het onderhouden van de kwekerij neemt Hesy voor haar rekening. Daarmee bouwt Hesy niet enkel de faciliteiten, maar ook aan de onderneming die er onder ligt.
Elk project, binnen en buiten Nederland, realiseert Hesy met eigen personeel. Ze realiseren alles behalve het gebouw. De buizen, pompen, maar ook de meet- en regulatieapparatuur wordt verzorgd door hun eigen technici en elektriciens.
Ook na het afronden van een project blijft Hesy nauw betrokken. “Wanneer nodig leveren we materialen voor onderhoud, of stappen we zelf het vliegtuig in om vragen te beantwoorden of problemen op te lossen,” vertelt Sander.
Slim werken
Elk project kent zijn eigen factoren die van invloed zijn op het proces. Denk aan lokale regelgeving, klimaat en landschap. In Zwitserland is grond bijvoorbeeld erg prijzig, benoemt Sander. Dat geeft een beperking in de ruimte die rond de tanks mogelijk is. Zo zijn er op verschillende vlakken uitdagingen waarbij Hesy steeds slim moet omgaan met het verbruik van energie en kosten.
Prefab is een belangrijk onderdeel in dit proces. “Als het in een vrachtwagen past, wordt het in Nederland gemonteerd,” licht Sander toe. “Voorheen gingen bepaalde onderdelen bijvoorbeeld los naar de locatie van het project, losse pompen, flensen en buizen. Nu leveren wij een compleet pompframe aan waar alles al op zit, inclusief elektra. De opdrachtgever zet deze op de juiste plek en ons personeel hoeft enkel de laatste montage te verzorgen. Deze manier van werken bespaart tijd en kosten van personeel op locatie, geeft meer controle op de montage en werkt ook nog eens een stuk schoner. Ook eventuele extra onderdelen zijn zo meer binnen handbereik.”
Het belang van goed ontwerp
Sander verzorgt zelf het ontwerp in Adomi. Daarbij past hij een zo hoog mogelijk detailniveau toe. Van de verschillende onderdelen maakt hij componenten die hij in verschillende projecten kan hergebruiken. “De manier waarop Adomi in elkaar zit is subliem,” vertelt Sander. “Het genereren van de materiaallijsten bespaart zoveel tijd in de aansturing van de leverancier. Ik heb wel eens een ander bekend programma geprobeerd, maar dat is echt niet mijn ding. In Adomi kan ik mijn eigen proces- en projectstructuur opbouwen. Ik ben er heel erg blij mee.” Aldus Sander.
Hesy werkt inmiddels al 20 jaar met de producten van Arkey Systems. Zo is het ontwerp vanuit het 2D-tijdperk mee ontwikkeld met de mogelijkheden van 3D. “Dat levert ons veel inzicht op. De kans dat je in het ontwerp iets over het hoofd ziet is daarmee sterk terug gebracht. Ook het maken van een film is een mooie aanvulling in de presentatie voor een opdrachtgever. Een IFC-export vanuit Adomi kan ik gebruiken om in Areddo snel een gevoel te kunnen geven van wat het gaat worden. Dit is ook erg helpend in het overbruggen van de taalbarrière bij projecten in het buitenland. We werken prettig samen met tolken, maar het 3D-model geeft direct een helder visueel handvat. Adomi is voor ons een belangrijk onderdeel in de communicatie,” legt Sander uit.
De toekomst
De manier waarop viskwekerijen worden gebouwd is op hoofdlijnen al 30 jaar hetzelfde, maar een bedrijf als Hesy blijft innoveren. Zo bespraken we het prefabricageproces dat Hesy introduceerde, en de rol die Adomi en Areddo spelen in het versterken van de communicatie met klanten. Hesy timmert nu aan de weg om extra stappen te zetten op het gebied van energiezuinigheid. Zo worden er zonnepanelen ingezet, maar ook zuinigere pompen en een slimmere plaatsing daarvan zijn aan de orde. Ook worden de filters die worden toegepast steeds efficiënter.
Van lokale bouwer van viskwekerijen is Hesy doorontwikkeld tot een internationale speler met een zeer gevarieerde klantengroep. De processen zijn professioneel en efficiënt en de klantgerichtheid is groot. Hoewel het de trend van bedrijven is om maar door te groeien, is dit niet de ambitie van Sander voor Hesy. Met Hesy wil hij vooral graag doorgaan met het neerzetten van mooie en gezonde bedrijven in de viskwekerij en daarbij de kwaliteit, persoonlijke betrokkenheid en werkplezier intact laten. We zijn er trots op dat we het ontwerp- en communicatieproces van dit prachtige bedrijf kunnen ondersteunen met onze software.