Home/ Blog/ Adomi en P.C. van der Horst/

Adomi en P.C. van der Horst

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 1 juni 2019
local_offer Adomi | BIM

P.C. van der Horst

Projectmatig W-installateur P.C. van der Horst in Uitgeest ontwerpt en realiseert grote projecten met Adomi. Arkey systems deed een interview, we spraken onder andere over het bedrijf zelf, het gebruik van Adomi en het prestigieuze project ‘pontsteiger’ waar P.C. van der Horst de buildingSmart Award mee won!

P.C. van der Horst logo

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Loodgietersbedrijf P.C. van der Horst in Uitgeest is een familiebedrijf dat al meer dan 50 jaar bestaat. Wij zijn een projectmatig W-installateur gevestigd in Noord-Holland, vooral gericht op Woningbouw, Zorgcomplexen, Hotels en Studentenhuisvesting. Wij doen zowel Transformaties van bestaande kantoorpanden als Nieuwbouwprojecten. Wij werken voornamelijk in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Vanaf het ontwerp tot aan de oplevering, houden we de kwaliteitseisen nauwlettend in de gaten. Wij werken met zorgvuldig gekozen materialen, software en bouwtechnieken, tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding.

" Adomi stelt ons in staat om projecten snel op te pakken. - Michel Vink, P.C. van der Horst

Hoe helpt Adomi hierbij?

Adomi stelt ons in staat om projecten snel op te pakken. Als er sprake is van ketenintegratie en bouwpartners worden de installaties vaak al in een vroeg stadium ontworpen. In die fase is er vaak nog informatie die ontbreekt, en moet je het dus doen met hetgeen dat wel voorhanden is. Adomi is hierbij een uitkomst omdat het heel geschikt is om vanuit abstract naar detail toe te werken. Ook het schakelen tussen 2D en 3D ontwerp gaat snel. De uitgebreide BIM content module ‘Abico’ en de gekoppelde rekenprogramma’s geven ons de mogelijkheid om alles gedetailleerd en met de juiste diameters in het systeem te zetten.

Waarom kiezen jullie voor Adomi?

Adomi is eenvoudig in gebruik, ook voor nieuwe mensen die nog nooit getekend hebben. Hierdoor is het makkelijker om nieuwe mensen in te laten stromen en met meerdere projecten te werken. Er zit veel content in de bibliotheken die regelmatig worden bijgehouden. Tevens zijn er koppelingen met rekenprogramma’s en zijn er materiaal specificaties uit de modellen te halen.

" Adomi is heel eenvoudig in gebruik - Michel Vink, P.C. van der Horst

In welke mate speelt BIM bij jullie een rol?

Doordat tegenwoordig bijna alle partijen in een BIM-model werken, worden partijen die vroeger pas heel laat bij het bouwproces instapten, nu veel eerder bij het proces betrokken, waardoor je eerder met elkaar de processen kunt afstemmen en dat in het model kunt zetten, waardoor er bouwfouten voorkomen kunnen worden. Dit gaat alleen als iedereen in het model werkt. Op dit moment wordt er vaak proces gestuurd gewerkt. Oftewel eerst de standleidingen en schachten uitwerken, daarna de overige hoofdtracés. Zo kunnen alle partijen in hoofdlijnen zien wat er gebeurt en nodig is in een project.

Kun je wat vertellen over het pontsteiger project?

De pontsteiger is een mooi project, met een omvangrijke onderbouw, huur- en koopwoningen en commerciële ruimten in de houthaven, Amsterdam.

P.C. van der Horst heeft hier de Hemelwater, Riolering, Waterleiding en Droge Blus Leidingsystemen ontworpen en aangebracht. Samen met alle samenwerkende partijen hebben we er serieus werk van gemaakt om zoveel mogelijk informatie in het BIM-model te stoppen.

Dit project heeft afgelopen jaar de internationale buildingSMART Award 2018 gewonnen, iets waar we trots op zijn.

Wat waren voor jullie de uitdagingen in dit project?

De omvang van het project maakte het qua ontwerp, coördinatie en uitvoering een uitdagende klus.

Doordat het een gebouw van ongeveer 90 meter hoogte is, werken we met verschillende (deel) modellen. Ook deze werden behoorlijk groot, wat het tijdrovend maakt om deze steeds te controleren en verwerken. Gelukkig kunnen we dit met Adomi snel als referentie inlezen.

Daarnaast konden we met Adomi de verschillende onderdelen apart maar ook gecombineerd goed bewerken, zodat het toch per onderdeel overzichtelijk blijft. Dankzij het component mechanisme is het mogelijk om verschillende onderdelen ook “los” bewerken, waardoor je niet altijd het gehele gebouw hoeft te openen.

" Alle BIM-projecten worden bij ons uitgewisseld via IFC-formaat - Michel Vink, P.C. van der Horst

Is er uitwisseling geweest in IFC?

Alle BIM-projecten worden bij ons uitgewisseld via IFC-formaat. Ook bij de Pontsteiger zijn alle bestanden via IFC uitgewisseld. Externe partijen kunnen het IFC-bestand importeren in hun eigen software of bekijken met een gratis IFC viewer (bijvoorbeeld Areddo). Bij de aannemer(s) worden deze losse bestanden vaak in Solibri (smc) of Navisworks (nwd) samengevoegd, zodat iedereen, alle gegevens ook in een gecombineerd bestand kunnen bekijken.

Hoe zien jullie de toekomst van BIM bij P.C. van der Horst?

We hopen dat op korte termijn echt alle partijen in de modellen gaan werken. Nu komt het soms nog wel voor dat toch niet alle partijen alles in de modellen uitwerken, en er nog losse gegevens buiten het model om worden uitgewerkt. Ook worden nog niet altijd de sparingen uit de modellen gehaald, waardoor je deze soms nog apart in .DWG moet opgeven, dit is allemaal extra werk, dat niet nodig zou moeten zijn.

Enkele projecten door P.C. van der Horst

City Harbour Hotel
Co-Green stadstuin Overtoom
Cruquiuswerf - Amsterdam
Leidsche Rijn Centrum
Pontsteiger
Student Experience International