Home/ Blog/ Hoe gebruik ik standaardtrappen in mijn ontwerp?/

Hoe gebruik ik standaardtrappen in mijn ontwerp?

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 9 december 2021
local_offer Adomi | BIM

Situatie

Vanuit de BIM/MEP content bibliotheek Abico kun je de standaardtrappen van diverse fabrikanten direct in je ontwerp plaatsen en gebruiken. We bespreken hier welke acties je kunt ondernemen om de gekozen trap naar wens aan te passen.

Oplossing

Je vindt de standaardtrappen in Abico in de hoofdcategorie Bouwkundig, onderverdeeld per fabrikant. Na het selecteren van de gewenste trap plaats je deze in je ontwerp. Het plaatsingspunt bevindt zich op de bovenzijde van de trap in het hart van de trede. Om de trap handig te positioneren, kun je tijdens het plaatsen de Shift-toets ingedrukt houden om een ander aangrijpingspunt te kiezen. Rondom de trap zijn referentiepunten aangebracht die hiervoor in het bijzonder geschikt zijn.

In de 2D plattegrond kent de trap de gangbare weergave, met een pijl die de looprichting aangeeft. Wanneer de onderkant van de kijkdoos gelijk is aan de bovenkant van de trap, dan wordt de 2D plattegrond van de trap automatisch aangepast zodat zichtbaar is dat het een trap is die van beneden komt.

Als je de trap wilt spiegelen, dan gebruik je daarvoor het Adomi-commando dat onder de rechtermuisknop zit. Bij het genereren van een teloverzicht ziet Adomi of de trap al dan niet gespiegeld is geplaatst, en wordt het bijbehorende artikelnummer toegekend.

Voor de hoogte van de trap is een standaardwaarde ingevuld, maar deze is naar wens instelbaar. Je kunt daarbij kiezen voor een elementhoogte om de trap een vaste hoogte te geven, of een bovenvlak om de trap bijvoorbeeld aan de hoogte van een bouwlaag te koppelen. De 3D weergave van de trap past zich aan de ingestelde hoogte aan. Houd hierbij in de gaten dat het aantal treden gelijk blijft bij het aanpassen van de hoogte, hetgeen de limiet bepaalt voor hoe hoog of laag de trap kan worden.

Een andere manier om de 3D weergave van de trap aan te passen, is door het ingestelde aspect te wijzigen. Standaard staat dit op 1, waardoor de trap een gesloten trap is. Stel je het aspect in op 2, dan worden de stootborden verwijderd en is de trap een open trap. Dit kan per plaatsing van hetzelfde traptype in de tekening ingesteld worden.