Home/ Blog/ Hoe maak ik een aangepast buizenbestand aan in Abuis?/

Hoe maak ik een aangepast buizenbestand aan in Abuis?

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 15 april 2022
local_offer Hoe maak ik een aangepast buizenbestand aan in Abuis?

Situatie

Bij het berekenen van de diameters van de leidingen in een water-, cv- of gasstelsel, maakt Adomi gebruik van de functionaliteit van de Abuis rekenprogramma's. Abuis is standaard uitgerust met een bibliotheek waarin onder meer de buizenreeksen van een grote hoeveelheid fabrikanten zijn opgenomen. Werk je als installateur met een beperkte set buisdiameters van een bepaalde productlijnen, of een combinatie van meerdere productlijnen, dan heb je in Abuis een aangepast buizenbestand nodig. Hoe je dat aanmaakt en gebruikt, leggen we hier uit.

Oplossing

Je wilt dus in feite een standaardbibliotheek samenstellen met een beperkt aantal diameters van een reeks buizen, op basis van de standaard productbibliotheek met het complete assortiment aan buisdiameters. Zet hiertoe de volgende stappen. In onderstaande beschrijving wordt als voorbeeld een bibliotheek uit Abuis Water gebruikt, maar de werkwijze is voor alle buisbibliotheken en alle disciplines gelijk.

 1. Ga in de Windows Verkenner naar de map van Abuis door in de adresbalk van de Windows Verkenner de tekst %abuis% in te voeren en dan op Enter te drukken.
 2. De map met de actuele versie van Abuis wordt nu geopend. Open de map Water en open het bestand Standard.PBW met Abuis Water door erop te dubbelklikken.
 3. Ga naar Buizen in het menu Bibliotheek.
 4. Klik in de dialoog die nu verschijnt op het meest linkse icoontje (met het symbool van een papier) om een nieuwe bibliotheek aan te maken.
 5. Voer een naam in voor de nieuwe reeks en klik op OK. Tip: begin de naam van je nieuwe reeks met een cijfer of een leesteken, zodat deze reeks bovenin de lijst getoond gaat worden.
 6. Dubbelklik nu op de net aangemaakte reeks, waarna de dialoog geopend wordt om de reeks te bewerken.
 7. Kies aan de rechterzijde de reeks waaruit een selectie gemaakt moet worden, door een keuze te maken in het uitklapmenu.
 8. Selecteer hierna in de lijst aan de rechterzijde van de dialoog een diameter die moet worden toegevoegd aan de nieuwe reeks en klik op de knop << om de gekozen diameter toe te voegen aan de nieuwe reeks. Herhaal dit voor elke diameter die toegevoegd moet worden.
 9. De knop >> kan desgewenst gebruikt worden om buisdiameters weer uit het eigen buizenbestand te verwijderen.
 10. Klik op OK om de gemaakte keuzes te bevestigen. Klik nogmaals op OK om de nieuwe bibliotheek op te slaan.

Om de bibliotheek beschikbaar te maken voor elk nieuw project, moet het geopende bestand worden opgeslagen als standaardproject. De stappen die je daarvoor zet, bieden je tevens de gelegenheid om alle standaardinstellingen vast te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als het alvast selecteren van de buizenbibliotheek die je het meeste gebruikt, of of het standaard gebruiken van afwijkende standaardwaarde voor de aanvoerdruk.

 1. Stel de gewenste standaardinstellingen in.
 2. Kies voor Opslaan als in het menu Bestand.
 3. Ga vervolgens naar de map AppData door %appdata% in de invoerbalk van het Opslaan als-venster in te voeren.
 4. Maak daar een nieuwe map Abuis aan, als deze nog niet bestaat.
 5. Open deze nieuwe map en sla het project daar op onder de naam Standard.PBW.
 6. Het opgeslagen project wordt nu als uitgangspunt voor elk nieuw project gebruikt.