Home/ Blog/ Hoe werk ik in BIM-processen met systemen?/

Hoe werk ik in BIM-processen met systemen?

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 5 november 2021
local_offer Adomi | BIM

Situatie

Binnen BIM-processen kan het van belang zijn om van verschillende elementen aan te geven dat ze tot hetzelfde systeem behoren. Zo kan er worden afgesproken dat de afzonderlijke installaties als systemen betiteld worden, of dat er binnen systemen onderscheid gemaakt wordt tussen aanvoer en retour. Hieronder lichten we toe hoe je in Adomi gebruik kunt maken van systemen en subsystemen.

Oplossing

- Je kent aan een element een systeem toe, door de naam van het systeem in te vullen bij 'Systeem', in de optiebalk, nadat je het betreffende element geselecteerd hebt.

- Dit kun je ook voor meerdere elementen gelijktijdig instellen. Tip: gebruik de functie 'Selecteer stelsel' om een volledig stelsel handig en snel te selecteren voor je het systeem toewijst.

- Een subsysteem kan worden toegewezen door een toevoeging bij de systeemnaam, achter een verticale streep. Bijvoorbeeld: Verwarming | Retour.

- Als elementen bij Systeem dezelfde naam toegewezen hebben gekregen, zullen ze bij export naar IFC aan hetzelfde systeem (IfcSystem) toegewezen worden.

- Op het moment dat de naam van het systeem bij minimaal één element is ingevuld, hoeft dezelfde naam bij het volgende element niet meer handmatig te worden ingevuld. Je kunt dan desgewenst gebruik maken van de keuzelijst die ontstaat op de plek waar je de naam van het systeem invult.

- Een specifiek geval van het toewijzen van het systeem, is de situatie waarin het geselecteerde element een ruimtecomponent is. Op dat moment bepaalt de eigenschap 'Systeem' namelijk niet meer het systeem, maar de zone (IfcZone) waarvan de ruimte deel uitmaakt.

- Het gebruik van systemen kan in een Adomi-project ook voordelen bieden als er bijvoorbeeld veel elementen van verschillende systemen dicht op elkaar staan.