<< Meer artikelen

In gesprek met van Dijk Made over vertrouwen, kwaliteit en prefab

13 september 2024
.

Dit moesten we even vieren: Van Dijk Made werkt dit jaar 25 jaar met Adomi! Wij gingen op bezoek om een gebakje te eten en raakten aan de praat met engineer en junior bedrijfsleider Joost Wiercx over hun drijfveren, het BIM proces en prefab. Dat werd een boeiend gesprek, lekker lezen dus!

Wat zijn jullie specialismen, hoe staat Van Dijk bekend hier in de omgeving?
Wij zijn een echte totaalinstallateur, wij doen E- en W-installaties. Van een kraantje erbij plaatsen tot de complete utiliteit.

Dus ik kan ook bellen voor mijn kapotte CV-ketel?
We hebben een service- en onderhoudsafdeling, die is nu ook in de zomervakantie nog vol in bedrijf. Daar doen we veel particulier werk. Maar voornamelijk zakelijke klanten en grote contracten met woningcoöperaties. Van het vervangen van onderdelen in een woning, tot een complete ombouw van WKO-installaties.

En de grotere projecten dus.
Wij hebben een afdeling projecten, daarmee pakken wij de grotere en langer lopende nieuwbouw- en renovatieprojecten op. Dat varieert van luxe woningen tot seriematige woningbouw, en ook zorginstellingen, kantoorpanden en appartementencomplexen.

.

Belcrumpoort Breda

En dat is niet altijd zo geweest toch, jullie zijn ooit begonnen als een winkel?
Klopt. Wij zijn in 1955 gestart met de verkoop van kleine elektrische materialen en dat werd later aangevuld met wit- en bruingoed. Er was inmiddels al een montageafdeling opgezet voor elektrotechnische werkzaamheden die in de jaren '70 is uitgebreid met een afdeling loodgieters. Daar is de totaalinstallateur ontstaan die wij nu nog steeds zijn.

En wat voor één. Als ik zo rondkijk zie ik een serieus bedrijf staan.
We hebben 67 mannen en vrouwen in dienst, waarvan een aantal leerlingen via Installatiewerken, daar werken we graag mee samen. En dan hebben we nog een hoop inleenkrachten om alle projecten draaiende te houden. Dus een mannetje of 70 à 80 is hier elke week welk bezig inderdaad.

En welke tak van sport hebben jullie nu de afgelopen jaren het meest op zien komen binnen de installatietechniek?
Met name de woningbouw. We werken daarbij steeds meer in bouwteamprojecten. We denken daarin aan het begin mee over de plaatsing van de installaties, in plaats van dat de architect zegt ‘daar moet het in’. Dat werkt heel prettig. Die installaties worden ook steeds groter natuurlijk. Voorheen was het een ketel en een ventilatiebox en nu is het een warmtepompinstallatie met een wtw-unit.

Waarom willen aannemers en anderen graag met jullie samenwerken?
Je bouwt natuurlijk ook een relatie op met je opdrachtgevers. Wij gaan altijd voor kwaliteit. We hebben korte lijntjes binnen het bedrijf, waardoor je vaak snel door de juiste persoon geholpen wordt. Bij de luxere woningbouw gaan we ook direct met de particulier aan tafel, op die manier ontzorgen we de aannemer ook, en die vindt dat prettig.

Hoe pakken jullie een opdracht op?
We hebben een CEW (calculatie, engineering, werkvoorbereiding) team, die hebben elke maandagochtend overleg. En dan bespreken we de aanvragen, de lopende projecten en de technische vraagstukken. Omdat we best wel wat diversiteit hebben aan projecten, hebben we wel verschillende processen. Maar meestal begint het met de evaluatie van de aanvraag, daar bepalen we of we een calculatie doen. In dat traject intregreren we ook het ontwerp. Onze calculator is pas bij jullie op cursus geweest zodat we met Adomi gelijk met de calculatie de materiaalstaten kunnen exporteren naar Syntess. Als het dan eenmaal een opdracht wordt, sluiten wij als engineers aan voor het definitieve ontwerp.

.

Installatie in BIM

Wat is jouw rol daarin?
Mijn dagelijkse werk is het engineeren van de projecten, dus het uitwerken van tekeningen, ontwerpen maken, berekeningen maken. Maar ook heel divers hoor, een calculatie maak ik ook nog wel eens, en wij verzorgen een groot deel van de werkvoorbereiding. Daarbij ben ik onderdeel van het management team, waarin ik mij vooral richt op de techniek.

Heb je altijd met Adomi gewerkt?
Ik heb voorheen met Nordined en Stabicad gewerkt. De Engelse menu’s en menustructuren over elkaar heen waren niet bepaald handig. Toen ik 12,5 jaar geleden hier met Arkey en daarna Adomi aan de slag ging was dat echt een verademing. Met Revit is het bijvoorbeeld nogal een uitdaging om uit de 3D een fatsoenlijke plattegrond te krijgen. Wij  kunnen dat met één druk op de knop. En andersom ook: toen de eerste aanvragen kwamen voor 3D tekenwerk, zeiden we: dat kunnen wij al jaren. En dan lieten we zien dat het rioolstelsel dat altijd plat lag met één druk op de knop in 3D stond.

Werk je aan het begin al met echte producten in het ontwerp?
Ja. Op die manier kunnen we heel snel bepalen wat er wel en niet past. En bij BIM projecten is de juiste fabrikantinformatie natuurlijk essentieel. We hoeven niet te klieren met het downloaden van objecten, maar we slepen het zo vanuit de bibliotheek de tekening in. We hebben er veel profijt van dat de bibliotheek zo compleet is. Wanneer we dan toch iets missen weten we de knop te vinden om content aan te vragen. Laatst heb ik een bepaald merk buisisolatie aangevraagd, een week later stond het erin.

.

Van BIM naar bouwplaats

Gebruiken jullie dan ook de tellingen die daar uitkomen om de bestellingen te doen?
Dat gebruiken we vooral veel bij de woningbouw. Dan maken we de materiaallijsten voor de uitvoerder, en die bestelt dan zo die materialen. Die stuurt die lijsten één op één door. Wij werken veel met Dyka voor riool en ook met Dyka Air. We sturen onze modellen door naar hun prefabafdeling. En die zetten dat dan één op één over naar hun ontwerp. 

Je noemde daar even prefab. Doen jullie daar veel mee?
We doen steeds meer projecten waarbij we zo’n 70 woningen neerzetten die nagenoeg allemaal hetzelfde zijn. Daarom zij we steeds meer met prefab gaan doen. We maken bijvoorbeeld prefab warmtepompopstellingen. Die werken we eerst in 3D uit, met materiaallijst en werktekening. In de werkplaats monteren we het frame (skid) en plaatsen het frame op locatie. Dat scheelt op de bouwplaats ook in de planning. Dit willen we verder uitbreiden voor elektra en verdelersets.

.

Prefab warmtepompopstelling

Is er een project waarop je in het bijzonder trots op bent?
Sowieso het Dorpshart in Made. Het was eerst een kerk en nu is het een cultureel centrum geworden met allerlei verschillende functies. We hebben daar best een complexe installatie in gemaakt. En het mooie is, dat je daar niets van ziet. Bij de oplevering kregen we dat ook als compliment terug: “je weet wel wat er allemaal in zit, maar je ziet er niets van”. En daar heeft het 3D model echt bij geholpen. Ze hebben eerst die kerk helemaal gescand en die hebben daar de nieuwe gedeeltes in verwerkt. En toen zijn wij als installateur met de constructeur aan tafel gegaan om het geheel uit te dokteren. Het is fijn dat IFC ook in Adomi zo goed werkt. Daardoor kun je goed meedoen in BIM processen.

.

Dorpshart Made

Hoe zien jullie de toekomst op ontwerpgebied en algemeen? Grote plannen?
We vinden het vooral leuk om mooie projecten te doen en kwaliteit te leveren. Voor iedereen. Het is niet dat we allerlei grote plannen hebben, we zijn aan het continueren en willen de kwaliteit hoog houden. Je ziet veel overnames en fusies ook hier in de buurt, maar dat is niet hoe wij werken. We zijn afgelopen jaar intern druk geweest met innovatieprocessen. Daarin focussen we op de punten die goed gaan, maar soms net wat beter kunnen. Door bijvoorbeeld het ontwerpproces te vereenvoudigen wordt de doorlooptijd korter. Daar worden onze klanten blij van. En daar worden wij dan weer blij van.

Enkele BIM projecten door Van Dijk Made

Van Iersel Breda

.

Dorpshuis Hoeven

.

DVS Breda

.

Withof Etten-Leur

.

Belcrumpoort

.

Dorpshart Made

.