Home/ Blog/ Meerdere componenten tegelijk aanpassen/

Meerdere componenten tegelijk aanpassen

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 31 maart 2021
local_offer Adomi

Situatie

Elk component dat je in je Adomi model plaatst, krijgt eigenschappen toegewezen. Denk daarbij aan visuele eigenschappen, zoals de Elementhoogte, maar ook aan eigenschappen op het gebied van informatiescheiding en BIM. In Adomi kun je deze eigenschappen zelf zowel voor als na het plaatsen instellen.

Tijdens het ontwerpen komt het nogal eens voor dat je een groep componenten in één keer wil aanpassen. Dat kan door een groep componenten te selecteren en vervolgens een aantal eigenschappen voor al deze componenten tegelijk te wijzigen, maar ook acties als verplaatsen, verwijderen en kopiëren zijn natuurlijk toepasbaar op een selectie componenten. Hieronder beschrijven we de stappen en opties van dit proces.

Oplossing

Vrije selectie

Om een component te selecteren, kun je er op klikken. Meerdere componenten tegelijk selecteren kun je doen door er een kader omheen te slepen. Je klikt dan met je muis aan de linkerkant van de groep componenten en sleept over deze componenten heen naar rechts. Je kunt ook meerdere componenten tegelijk selecteren door ze aan te klikken terwijl je de Ctrl ingedrukt houdt. Als het veel componenten betreft, dan wil je ze natuurlijk liever niet allemaal één voor één aanklikken. In dat geval gebruik je de zoekfunctie.

Selecteren met de zoekfunctie

Voor het starten van de zoekfunctie houd je Ctrl ingedrukt, terwijl je een van de eigenschappen in de optiebalk aanklikt (bijvoorbeeld Referentievlak). Dit kan ook alleen met je toetsenbord, als je dat prettiger vindt: gebruik dan de sneltoetscombinatie Ctrl + de functietoets die overeenkomt met het nummer van de eigenschap in de optiebalk, bijvoorbeeld Ctrl + F4 om te zoeken op een componentcode.

Vul na het starten van de zoekfunctie de waarde in bij deze eigenschap waarvan je alle componenten wilt laten selecteren (bijvoorbeeld groter dan of gelijk aan 5000). In dit voorbeeld zullen hierna alle componenten met een referentievlak van minimaal 5000 mm geselecteerd zijn.

Geneste zoekopdrachten
Als je direct hierna nog een zoekopdracht start, zal Adomi binnen het resultaat van de zoekopdracht verder zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld alle componenten opzoeken die op minimaal 5000 mm geplaatst zijn, maar tevens een componentcode hebben die begint met 'ARK'.

Wildcards
Dat laatste doe je, nadat je met Ctrl ingedrukt op Code in de optiebalk hebt geklikt, vraagtekens te gebruiken in de componentcode op de plaatsen waar een willekeurig teken mag staan: ARK?????. Deze vraagtekens noemen we ook wel 'wildcards'.

Op deze manier wordt bijvoorbeeld een component met een code als ARK$3001, geplaatst op een referentievlak van minimaal 5000 mm, geselecteerd, samen met alle andere componenten die aan deze twee eisen voldoen.

Aanvullende zoekvelden
Via de sneltoetscombinatie Ctrl + F1 kun je dezelfde zoekfunctie gebruiken om componenten te selecteren op GUID, fabrikantnaam, productlijn, bestelcode, componentnaam, IFC-entiteit, materiaal of componentomschrijving. 

Eigenschappen wijzigen

Door in de optiebalk onder het tekenveld een eigenschap aan te klikken en een andere waarde te kiezen, wordt voor alle geselecteerde componenten deze wijziging in de eigenschappen doorgevoerd.

Je kunt ook vanuit het menu Extra de functie 'Wijzig 1 eigenschap' opstarten. Deze functie kan eveneens gebruikt worden om eigenschappen in één keer aan te passen via de optie 'Vaste waarde'. De optie 'Offset' kan gebruikt worden om in alle geselecteerde teksten of componentcodes een stuk tekst op te zoeken en te vervangen, een waarde op te tellen bij een eigenschap die de vorm van een getal heeft (bijvoorbeeld het bovenvlak) of de nivoset aan te passen.

De functie 'Wijzig 1 eigenschap' kan ook opgestart worden zonder dat je in je ontwerp een selectie actief hebt. In dat geval geef je aan welke eigenschap er gewijzigd moet worden, om vervolgens een vaste waarde of offset voor deze eigenschap in te voeren per component dat je aanklikt. Op deze manier kan ook de optie 'Wijzigen' van de functie gebruikt worden: je kiest een eigenschap en geeft vervolgens per component achteraf aan welke waarde de eigenschap aan moet nemen.