<< Meer artikelen

Adomi en ERA Montage Service

25 april 2023

Minder faalkosten, minder tijd en minder afval: prefabricage wordt in de bouw steeds gewoner. Ook in de installatietechniek, waar innovaties als voorgemonteerde aansluitingen, warmtepompskids en binnenrioleringdelen niet meer weg te denken zijn. ERA Montage Service uit Almelo is gespecialiseerd in prefab voor de installatietechniek. We gingen op bezoek bij oprichter Eduard Aubri en zijn team, om meer te leren over hun visie op de toekomst van de installatietechniek en welke rol Adomi in hun ontwerpproces speelt. Want van ontwerp tot afmontage, hoe ziet dat er bij ERA precies uit?

eramontageservice10.png

Bedrijf:

ERA Montage Service

Discipline:

Installatietechniek

Plaats:

Almelo

eramontageservice03.png

Prefabschachten

Eduard vertelt met bezieling over de kansen die prefab biedt: "Ik heb jarenlang in Oostenrijk gewerkt, waar bouwen anders benaderd wordt. De horizontale en verticale installaties worden gescheiden, en de verticale installaties, zoals leiding- en transportschachten, sanitair en wanden worden bijna altijd geprefabriceerd. Bouwkunde en technische oplossingen worden zo meer één geheel." Geïnspireerd op deze werkwijze maakt ERA schachtelementen, die met grote rechthoekige sparingen snel en spanningsvrij in het gebouw gemonteerd kunnen worden. "Bouw je grootschalig sociale woningen, appartementen, verzorgingstehuizen, scholen, kantoren, ziekenhuizen of andere hoogbouw, dan zijn onze elementen een goed idee," legt Eduard uit.

eramontageservice01.jpg

Meer kwaliteit in minder tijd

Prefab met schachtelementen maakt de planning van het installeren minder van belang: de elementen worden in de hal in elkaar gezet, en kunnen al in het gebouw geplaatst worden als het gebouw verder alleen nog maar uit vloeren bestaat. Maar het kan natuurlijk ook later. De kwaliteit van de installatie kan daarnaast beter gewaarborgd worden. In de hal zijn de onderdelen van het element namelijk al volledig geïsoleerd, afgewerkt en op druk geweest. Wanneer de schachten boven elkaar worden geplaatst, wordt alles opnieuw op druk gezet en doorgeïsoleerd, en wordt de sparing dichtgestort. Van spleten of gaten is geen sprake, dus er is achteraf minder extra energie nodig om de brandwerendheid op niveau te brengen. Dat het element in de hal wordt gemaakt, betekent ook dat de monteur er minder tijd aan kwijt is, omdat hij er van alle kanten makkelijk bij kan. En ook slecht weer kan in de hal geen roet in het eten gooien. Eduard: "We werken altijd lekker warm, gezellig met een muziekje en een kop koffie erbij." En het personeel in de hal hoeft geen installatietechnische opleiding te hebben. "Twee rechterhanden is genoeg. We hebben er steeds zicht op of het proces goed loopt, en leren ze snel de kneepjes."

eramontageservice04.jpg

Modulair en circulair

De monteurs van ERA zijn vaak maar een paar uur op de bouwplaats aanwezig. Eduard vertelt enthousiast: "Eerst lijkt het op de bouw alsof we helemaal niks doen, maar dan zijn we bezig met de distributielijn in de hal. Eenmaal op de bouw is het vaak 's ochtends uitladen, en aan het einde van de middag zijn we helemaal klaar. Onze bouwpartners staan soms met open mond te kijken hoe snel dat gaat. En in periodes dat er bouwwarmte nodig is, profiteer je extra van de elementen die al helemaal klaar waren voor ze ingehesen werden. Hang er een slang aan, en je hebt warmte." Tijd is ook een belangrijke factor bij renovatieprojecten. "In Rotterdam zijn we bezig met het renoveren van schachten in hoogbouw. Bewoners willen natuurlijk niet wekenlang overlast hebben van ons. Wij hebben daarom schachten ontwikkeld waar alles al op zit: afsluiters, watermeter en meetpunten. Het element past gewoon door de deur en zo zijn we in één week helemaal klaar," legt Eduard uit. "We hebben trouwens op de bouwplaats ook geen containers en schaftketen nodig, en hebben nauwelijks afval ter plaatse. In de hal kunnen we het afval beter scheiden en we hebben ook daar minder afval, want als het ontwerp klopt dat zijn alle strangen al precies op maat." Bij elk elementtype hoort een ontwerp en een administratie, zodat onderdelen later makkelijk vervangen kunnen worden. "Kortom: zowel modulair als circulair."

eramontageservice05.png

Het proces is de innovatie

In de visie van ERA trekken bouwkunde en techniek samen op. Dit betekent in de praktijk dat in overeenstemming met het bouwkundig ontwerp eerst de techniek ontworpen wordt, waarna het stalen frame voor het element wordt doorgerekend en ingetekend. Eduard vertelt: "Hierna wordt de techniek verfijnd zodat frame en techniek één geheel vormen. Het resultaat is een ontwerp dat we maken in Adomi, waarna de productie kan starten." ERA produceert de stalen frames zelf: het zijn sterke geklonken frames, die niet verzakken of bewegen tijdens transport of montage. Een robot pakt de stalen platen op, snijdt en borstelt ze en plaatst kantprofielen. In de hal wordt ten slotte de techniek erin gemonteerd, waarna het element klaar is voor plaatsing. "Aannemers kunnen het ook zelf plaatsen en we leggen ze graag uit hoe ze dat moeten doen. Het proces is de innovatie," aldus Eduard.

Adomi maakt ontwerpen een plezier

In zo'n productieproces is geschikte ontwerpsoftware een must. ERA gebruikt hiervoor de BIM- en CAD-functionaliteiten van Adomi. Eduard legt uit waarom: "We hebben AutoCAD en Revit geprobeerd, maar daar liepen we tegen beperkingen aan bij het importeren naar en exporteren van andere bestandsformaten, de maatvoering en de BIM content. We hebben toen Adomi geprobeerd en waren gelijk enthousiast over de oplossing: IFC, stuklijsten, maten, snedes - alles erop en eraan." Het is duidelijk te merken dat zijn enthousiasme intussen niet minder geworden is. "Je opent verschillende projecten door elkaar, kunt over en weer knippen en plakken: ideaal. En je maakt gemakkelijk een eigen map in de selector waar je zelf componenten aan kunt toevoegen," zo vertelt hij over de bediening. Op zijn scherm komen intussen ontwerpen in Adomi langs, compleet met 3D aanzichten en 2D plattegronden van de schachten, voorzien van labels, stuklijsten en montage-instructies.

eramontageservice11.png

Als er iets mist in Abico, dan vraag ik het aan en zit het binnen de kortste keren in een update.
Eduard Aubri,
ERA Montage Service

Abico BIM content

ERA maakt intensief gebruik van de BIM content producten in de Abico module die bij Adomi hoort. De buizen en fittingen van Geberit Mapress zien we bijvoorbeeld terug, evenals de watermeterbeugels van OCI en de inregelafsluiters van IMI Hydronics. Eduard vertelt over het werken met Abico: "Alles wat nodig is, zit erin. Als er toch iets mist in Abico, dan vraag ik het aan en zit het binnen de kortste keren in een update, met alle specificaties erbij. Dat is nog eens wat anders dan flink betalen voor en abonnement en vervolgens eindeloos wachten op de nieuwe bibliotheek." Producten zijn in Abico voorzien van een 3D visualisatie en een 2D afbeelding, wat de ontwerper flexibiliteit geeft. "Als ik Adomi op 2D instel, dan heb ik van de producten ook gelijk een mooi plattegrondje. Schakel ik dat uit, dan zie ik het product in 3D, klaar voor BIM," legt Eduard uit.

Samenwerken in BIM projecten

Het ontwerp dat ERA van de schacht maakt is natuurlijk niet alleen voor intern gebruik. Binnen BIM projecten wordt naar tevredenheid met de IFC export van het Adomi ontwerp gewerkt. Eduard licht toe: "Het bevalt prima. Ik zet alle elementen boven op elkaar in de schacht, zodat de hele strang en alle aftakkingen in het model zitten. Adomi ondersteunt de communicatie met de bouwpartners goed. Ze weten door ons ontwerp precies waar ze op aan moeten sluiten en waar welke sparingen moeten komen."

Adomi ondersteunt de communicatie met de bouwpartners goed.
Eduard Aubri,
ERA Montage Service
eramontageservice09.jpg

Prefab was en is de toekomst

Het installeren met schachtelementen begint nu goed van de grond te komen. Met het proces op orde, van ontwerp tot realisatie, zijn er diverse projecten op deze manier uitgevoerd. "Eerst vroegen onze partners zich af of ze onze filosofie wel konden omarmen. Inmiddels werken we samen met diverse aannemers en installateurs, en partijen als Eneco. ERA gaat steeds meer focussen op de schachten en minder op distributienetten en dergelijke. Ik geloof dat samenwerken in prefab de toekomst was en is," zo legt Eduard, gevraagd naar zijn plannen voor de toekomst, uit. "Dat geldt ook voor badkamers. We kunnen een element prefabben met bijvoorbeeld installatie-elementen voor een douche en een wastafel, een toiletframe, allerlei voorzieningen en alle aansluitingen naar de boiler, de wtw-unit en een wasmachinekraan. Binnen een uur is zo'n element op de bouw opgesteld, vastgezet en dooraangesloten. Na een paar dagen heb je dan een heel appartementengebouw gedaan."

Adomi voor de installatietechniek

ERA Montage Service gelooft in een optimaal proces voor het ontwerpen en realiseren van prefabschachten en -badkamers. Adomi als ontwerpgereedschap en de BIM content uit Abico maken dat mede mogelijk. Ben je benieuwd of jouw ideeën over ontwerp en installatie ook met Adomi gerealiseerd kunnen worden? Wij denken van wel.

eramontageservice12.png

Lees meer over Adomi voor de installatietechniek

Lees meer over Abico BIM content

Probeer Adomi en Abico zelf uit

Verken samen met een van onze adviseurs hoe Adomi jouw ontwerpoplossing kan zijn

Een greep uit de projecten van ERA Montage Service

Belven - Mechelen
HagaZiekenhuis - Den Haag
Het Boegbeeld - Den Haag