<< Meer artikelen

Adomi en LMV

1 februari 2021

In deze ‘Adomi en’ spraken we met Marcel Vermeer van LMV bouw+kundig adviesbureau. Over wie ze zijn, wat ze doen, hoe hun ontwerpproces eruit ziet, BIM, en welke rol Adomi hierin speelt.

bedrijf:

LMV bouw+kundig adviesbureau

discipline:

Bouwkunde

plaats:

Schiedam

Over LMV

LMV bouw+kundig adviesbureau uit Schiedam onderscheidt zich als een flexibele partner in het bouwproces. Ze hebben kennis en ervaring op het gebied van alle mogelijke aspecten hierbinnen. LMV fungeert als een aanspreekpunt voor alle vragen, beginnend bij het ontwerp van de architect tot en met de oplevering van het project. Ze richten zich voornamelijk op bouwkundig teken- en modelleerwerk. Van een schetsontwerp naar volledig BIM-model. De passie van LMV ligt bij het vertalen van de schetsen van de architect naar bouwkundige tekeningen en details, precies zoals de architect het bedoeld heeft. Zo krijgt de architect inzicht in het ontwerp. ’Architectuur staat of valt met detaillering’, aldus Marcel Vermeer. Precies daar zit ook de liefde voor het vak bij LMV. Aan het eind van de rit staat er een volledig en betekenisvol 3D-model. 

Binnen de werksferen in de bouw is communicatie van groot belang. LMV richt haar werkzaamheden daarom in volgens de geldende BIM-protocollen. Door actief de richtlijnen van de BIM basis ILS te volgen gaat er niets verloren, en is de samenwerking met andere partijen gestroomlijnd. Zo draagt LMV bij aan het BIM- en bouwproces, waarbij door een combinatie van expertises iets moois wordt gecreëerd.  

Hoe LMV bij de tijd blijft.

Door slim gebruik te maken van alle functionaliteiten van Adomi kan LMV het ontwerp tot in detail uitwerken. LMV maakt hierbij gebruik van de bouwkundige VMV-module, die uitgaat van een systematische opzet van het tekenwerk, wat zich goed laat combineren met Adomi. Architectuur, bouwmethodiek en regelgeving kunnen naadloos worden verwerkt in iedere tekening, in zowel de ontwerptekeningen als de definitieve uitvoeringstekening. 

Adomi biedt LMV een snelle en accurate manier van tekenen. ‘Adomi is onze ‘motor’’ stelt Marcel Vermeer. “De mogelijkheid om in 3D te tekenen bestond al in het Arkey-tijdperk, daar is de basis ontstaan van BIM binnen de organisatie.” Arkey is doorontwikkeld naar Adomi, en hiermee kon LMV haar volledige digitale samenwerking laten evolueren. Hierdoor sluit LMV goed aan op de vraag vanuit architecten en aannemers. 

Doordat BIM continu vraagt om doorontwikkeling van het bedrijf, blijft LMV bij de tijd. Bij dat proces komen verschillende uitdagingen kijken. “Met behulp van de productspecialisten van Arkey Systems komen we daar altijd wel uit; een samenwerking waar we samen door groeien.”

Adomi is onze motor.
Marcel Vermeer,
LMV bouw+kundig adviesbureau

IFC volgens BIM basis ILS

Doordat Adomi zich ontwikkelt in richtingen die relevant zijn voor het werkveld, kan door LMV iedere opdracht worden opgepakt. Marcel durft het zelfs aan, om te zeggen dat de gebruiksvriendelijkheid van Adomi onovertroffen is. Met de meest recente update van Adomi is voor LMV een grote stap gezet naar de open standaard voor BIM-modellen, de BIM basis ILS.  Binnen het BIM -proces wordt gewerkt met IFC-bestanden. Deze kunnen binnen Adomi op diverse manieren worden verwerkt, zodat er altijd een versie is waarmee de bouwpartners uit de voeten kunnen. “Zowel het importeren en exporteren van IFC -bestanden, als de onderlinge communicatie tussen de partners, gaat goed met Adomi.”

Project Mercedes-Benz Den Haag

Een mooi voorbeeld van een effectieve samenwerking is het project ‘Mercedes-Benz Den Haag’. In opdracht van Ibelings van Tilburg architecten heeft LMV heeft het bestaande gebouw en de uitbreiding in een 3D BIM-model gevat. Hiermee kon de herontwikkeling van het pand goed inzichtelijk worden gemaakt. Naast het verzorgen van de aanvraag omgevingsvergunning hebben ze van Ibelings van Tilburg bijgestaan om te komen tot de aanbestedingstukken. Hierin waren zij onderdeel van het design-team

mercedes-benz.jpg

Beeld: Ronald Tilleman

Pilot voor europese showrooms

Het bestaande gebouw, naast de A4 in Den- Haag, is ingrijpend aangepast met als gevolg dat de flagshipstore van Mercedes-Benz er volledig nieuw uitziet. Zo is er een nieuwe grote showroom gecreëerd over drie verdiepingen aan de entreezijde, en aan de snelwegzijde is er een vier lagen hoge ‘showcase’ gerealiseerd. Het geheel is gebaseerd op de nieuwste huisstijl van Mercedes-Benz en dient als pilotproject voor alle showrooms in Europa. 

mercedes-benz-snede.png

Uitdagend en belonend

Bij ieder project horen er uitdagingen, zo ook bij Mercedes-Benz Den Haag. Omdat het om een bestaand pand ging moest het nieuwe 3D-model volledig worden geconstrueerd uit bestaande 2D- tekeningen en -inmetingen. Dit proces voltrok zich in Adomi. Aan de buitenzijde waren er ontwerp uitdagingen, zoals de luifel en de showcase. Daarnaast kostte het nieuwe interieur de nodige engineering.

Deze uitdagingen werden verwerkt in een initieel plan, maar na de eerste indiening ervan werd op het laatste moment duidelijk dat Mercedes-Benz in Berlijn een nieuwe huisstijl ontwikkelde: MAR 2020. Omdat er in een vroeg stadium kon worden gemodelleerd in Adomi kon het volledig uitgewerkte ontwerp in twee maanden tijd aangepast worden naar de nieuwe huisstijl. De samenwerking tussen alle betrokken partijen leidde ertoe dat er nu een fraai resultaat staat.

mercedes-benz-perspectief.png

Enkele projecten door LMV bouw+kundig adviesbureau

De Hoge Regentesse - Den Haag
Flagshipstore Mercedes Benz - Den Haag
Houthavens - Amsterdam
Kapel Tuin van Noord - Rotterdam
Mercuriusweg - Delft
Willemstoren - Rotterdam