<< Meer artikelen

Adomi en Van de Velde

16 februari 2023

We gingen op de koffie bij Van de Velde Installatiegroep in Yerseke om ze te feliciteren met hun 75-jarig bestaan, te ontdekken wat BIM light is en meer te weten te komen over hoe Adomi als ontwerpgereedschap ingezet wordt. Technisch directeur Dick van de Velde, en werkvoorbereiders Matthias Bliek en Ricky van der Borgt, vertelden ons er alles over!

vandevelde12.png

Bedrijf:

Van de Velde Installatiegroep

Discipline:

Installatietechniek

Plaats:

Yerseke

vandevelde01.jpg

75 jaar Van de Velde

Van de Velde Installatiegroep is al ruim 75 jaar een begrip in Zuidwest-Nederland. Kwamen we 75 jaar geleden op bezoek, dan hadden we het loodgietersbedrijf van grootvader Van de Velde aangetroffen in een oude schuur. Wat toen begon met hard werken om Zeeland zo kort na de oorlog weer te helpen opbouwen, is nu een bedrijf dat thuis is in alle installatietechnische discplines, met ruim 150 medewerkers en een prachtig nieuw pand. Een enorme ontwikkeling voor Van de Velde, dat toen en nu graag investeert in duurzame relaties binnen het team, maar ook met klanten, opdrachtgevers en toeleveranciers.

Bouwteams en BIM

Van de Velde werkt graag in bouwteams samen met vaste partners in de regio. In een bouwteam trekken architect, aannemer, constructeur en totaalinstallateur dan samen in ontwerpsessies op om een plan en ontwerp uit te werken. Ook de coördinatie bij de verdere fasen van de ontwikkeling van het gebouw vindt binnen het bouwteam plaats.

"Wij noemen dat BIM light," zegt Dick met een knipoog, om het verschil aan te geven met formelere BIM projecten, waar Van de Velde ook regelmatig aan meedoet. "Clashes en wijzigingen bespreken we in het bouwteam en de uitwisseling is in het IFC bestandsformaat, want we werken met verschillende platformen. De ontwerpprocessen in BIM en BIM light zijn bij ons grotendeels hetzelfde." Matthias vult aan: "We ontwerpen alles in 3D, direct vanaf het begin al. Adomi is in elk project al snel in beeld."

vandevelde03.png

Ontwerp met Adomi

Zodra de eerste bouwtekeningen gemaakt worden, gaat Van de Velde aan de slag met het ontwerpen van de installaties. Er leven vaak namelijk al direct vragen die beantwoord worden aan de hand van een 3D-model uit Adomi. Past het kanaal in de kruipruimte? Of moet het gebouw hoger worden? Hoeveel plek moet er worden gereserveerd voor de technische ruimte? Adomi helpt de ontwerper om deze en andere vragen te beantwoorden en te blijven beantwoorden gedurende het proces.

vandevelde11.png

Matthias geeft aan: "Ik vind Adomi gewoon heel fijn werken, het is een geschikt programma voor ons. Alles wat ik qua tekenwerk wil, kan ik ermee doen." Als we even meekijken achter Matthias' bureau zien we inderdaad alle soorten W-installaties over het scherm gaan, waaronder stelsels voor de aan- en afvoer van water, warmte en koeling, inclusief volledig uitgewerkte technische ruimtes. Bij collega Ricky zien we het ontwerp van de E-installaties in de praktijk. Met behulp van Adomi-mechanismen heeft Ricky met zijn collega's slimme componenten gebouwd die hem in staat stellen om snel elektrotechnische installatietekeningen en -schema's te ontwerpen.

Dick vertelt over de samenwerking met Arkey: "We ontmoetten elkaar op een beurs en hebben ervoor gekozen vanwege de oplossingen voor de installatietechniek en vanwege de goede referenties in de regio. We werken nu bijna al onze installaties uit in Adomi en inmiddels tekenen we er al bijna 30 jaar mee. We zijn er tevreden over." Bij Van de Velde verwachten ze dat het 3D-tekenwerk het werken met 2D-plattegronden steeds meer gaat verdringen. Dat is geen probleem, geeft Dick aan: "Het maakt niet zoveel meer uit of we in 2D of 3D ontwerpen: het gaat even snel."

Alles wat ik qua tekenwerk wil, kan ik met Adomi doen.
Matthias Bliek,
Van de Velde Installatiegroep
vandevelde04.png

CV-service én totaalinstallatie

Van de Velde is allround actief in de regio. Dat vullen ze bijvoorbeeld in met technieklessen op basisscholen, en service en onderhoud bij particulieren om de hoek. Dick: "Wij kiezen ervoor om de klanten die ons groot gemaakt hebben, te blijven bedienen. Maar we zijn er ook trots op als we in een project alles kunnen laten zien wat we in huis hebben." Van de Velde is dan ook betrokken bij grote complexe nieuwbouw- en renovatieprojecten. Herbestemmingen van monumentale panden en projecten rond de ontwikkeling van hotels en kerkgebouwen staan bijvoorbeeld ook op de actielijst.

Matthias vertelt met gepaste trots over de complexiteit van het ontwerpen van de installaties in het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Yerseke waaraan Van de Velde meebouwt: "Alle disciplines kwamen aan bod. Denk aan regeltechniek-, brandmeld- en inbraaksystemen, maar we ontwierpen ook een verwarmingssysteem met bronwarmtepompen en een lucht/water-warmtepomp en een grote luchtbehandelingskast. Door enorme luchthoeveelheden passen we luchtkanalen met afmetingen tot wel 2 bij 1,80 meter toe. Het was een ingewikkelde maar leuke puzzel om de luchtkanalen in te passen in zowel de fundering als de complete bovenbouw. Tot dusverre is dat aardig gelukt, inmiddels ligt de vloer er al op."

Adomi voor de installatietechniek

Als Team Arkey zijn we er trots op om te zien hoe Adomi als gereedschap wordt gebruikt om gebouwen te ontwerpen in bouwteams en de werkvoorbereiding effectief aan te pakken. Van de Velde Installatiegroep, bedankt voor het kijkje in de keuken, en nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie jubileum!

Lees meer over Adomi voor de installatietechniek

Enkele projecten van Van de Velde

182 appartementen - Kop van het Dok - Vlissingen
77 woningen - Cederhof - Kapelle
Gereformeerde Gemeente - Yerseke
Hotel Sint Joris - Middelburg
Kameleonwoningen - Kamperland
Zorgcomplex Oost-Souburg - Vlissingen