<< Meer artikelen

'Adomi is sneller, en simpeler in de bediening'

9 januari 2024

Onderweg naar Stadskanaal zien we al overal lichtblauwe busjes rijden: monteurs van Kloeze Installatietechniek, totaalinstallateur in de regio Groningen en Drenthe. We spreken vandaag met projectleiders, calculators en werkvoorbereiders Giel Vos, Harry Mulder en Peter van Dijken, om meer te leren over het bedrijf, de mensen en de aanpak van Kloeze.

En we zijn natuurlijk extra geïnteresseerd in hoe de installaties bij Kloeze ontworpen worden!

kloeze-logo.png

Bedrijf:

Kloeze Installatietechniek

Discipline:

Totaalinstallatie

Plaats:

Stadskanaal

Social media:

Facebook, LinkedIn en Instagram

Overgestapt naar Adomi
'Nu willen we niet meer terug.'

Kloeze is in 2021 overgestapt van Stabicad naar Adomi. Peter vertelt over de overstap: "We zijn toen met alle nieuwe projecten meteen in Adomi gestart." "En nu willen we niet meer terug," vult Harry aan. "Zelfs oude tekeningen importeren we in Adomi, als we aanpassingen moeten doen." Ze zijn tevreden met de keuze om voor Adomi te gaan: "Adomi is sneller, en het is simpeler in de bediening," geeft Peter aan, "en de integratie van tekenen en berekenen is mooier in Adomi. En we kozen mede voor Adomi vanwege het kostenplaatje."

De service vanuit Arkey wordt ook als een pre gezien: "Met een vraag, moest ik voorheen eerst een case aanmaken. Je moest dan maar afwachten hoe snel je teruggebeld werd. Het duurde ook weer geen weken, maar het was wel omslachtig. Bij jullie zijn de lijntjes lekker kort, dat vinden wij heel prettig."

Giel legt uit waarom hij ook graag met de Abico BIM content bibliotheek werkt die bij Adomi hoort: "Ik plaats vaak ketels, warmtepompen en dergelijke in het ontwerp, ook gewoon om te kijken of het allemaal past. Je maakt ook makkelijk een isometrisch aanzicht met de BIM content. Met de aangrijpingspunten die er al op zitten, sluit ik het makkelijk aan op de buizen."

Adomi is sneller, en simpeler in de bediening.
Peter van Dijken,
Kloeze Installatietechniek
kloeze-1.png

Van dorpssmid tot totaalinstallateur

Kloeze is als installateur betrokken bij diverse middelgrote bouwprojecten in Groningen en Drenthe. Er kan worden voorzien in alle installatietechnische disciplines. Het bedrijf bestaat al ruim 100 jaar en heeft zich ontwikkeld van dorpssmid tot leverancier van eerst kolen- en toen gaskachels, via ook witgoedverkoop tot de totaalinstalleur die we nu kennen. En ook vandaag zijn er plannen om verder uit te breiden. Er is meer logistieke ruimte nodig om de diverse werkzaamheden te ondersteunen.

Tijd voor koffie

Op bezoek bij Kloeze zien we eerst de Baderie en het InstalCenter, en daarna schuiven we aan bij het team dat verantwoordelijk is voor de projecten. Het is net koffietijd. De hartelijke familiesfeer valt direct op: hier werken mensen die bij elkaar betrokken zijn, al lang samenwerken en het onderling niet ingewikkeld maken.

Kloeze is gespecialiseerd in het realiseren van de installaties van woningen, appartementen en scholen, en neemt ook zijn verantwoordelijkheid op het gebied van service en onderhoud. Stadskanaal ligt daarnaast op de rand van het gebied dat we de afgelopen decennia hebben leren kennen als een aardbevingsgevoelig gebied, dus zien we Kloeze ook geregeld terug als betrokkene bij renovatieprojecten van beschadigde gebouwen.

kloeze-3.png

Adomi in elke ontwerpfase

Giel vertelt over projecten in het aardbevingsgebied: "Dat is renovatie, dan moeten we dus om allerlei bestaande dingen heen werken en extra afstemmen waar bijvoorbeeld de sparingen komen. Het gebrek aan ruimte en dan t├│ch een installatie mogelijk maken, dat vind ik de uitdaging." Het spreekt voor zich dat die uitdaging niet alleen op de bouw aangegaan wordt. Ook bij Kloeze zijn ze ervan overtuigd dat een goed ontwerp kosten en gedoe bespaart. Ze gebruiken daar ontwerppakket Adomi voor, met de Abico BIM content bibliotheek en de andere installatietechnische modules om buizen automatisch te dimensioneren.

Afhankelijk van het type project en de projectfase, wordt Adomi flexibel op een passende wijze ingezet. Alles wat nieuw gebouwd wordt, wordt vooraf ontworpen. Dit geldt ook voor renovatieprojecten, vanaf een bepaalde complexiteit. En soms wordt er 3D ontwerp gevraagd, met of zonder BIM-protocol, en soms volstaat een 2D plattegrond.

Calculeren en ontwerpen

In de calculatiefase wordt Adomi bij Kloeze gebruikt om concreter te kunnen calculeren. Peter licht toe: "Ik ben nu bijvoorbeeld met een dorpshuis bezig. Gisteren heb ik de DWG-bestanden ontvangen, samen met een voorcalculatie. Het liefst teken ik de installatie dan direct al in, zodat we er een beetje een beeld bij hebben. Ontwerp zit dan al bij de calculatie in." Bij Kloeze is de calculator ook werkvoorbereider en tekenaar. Peter: "Bij ons zijn die rollen in elkaar geschoven. Je doet eigenlijk alles, en we verdelen de projecten in plaats van het werk per project. Dat bevordert de snelheid van het project."

kloeze-2.png

2D overzicht, 3D details

In de werkvoorbereiding bereiden de ontwerpers van Kloeze de tekeningen voor die met de monteurs mee gaan naar de bouw. Dit proces is bij Kloeze de afgelopen jaren snel gedigitaliseerd. De monteurs krijgen steeds vaker een tablet mee om bijvoorbeeld bestellingen snel door te geven en werktekeningen te bekijken. Die werktekeningen zijn vaak de bekende 2D plattegronden, die met Adomi prima gemaakt kunnen worden.

Met Adomi gaat het ontwerpen in 2D en 3D hand in hand, zoals Harry aangeeft: "Vaak maak ik ook wat aanzichten. Als ik de hoogte-informatie invoer, heb ik direct al die 3D." Bij Kloeze zien ze het gebruik van 3D in het ontwerp de komende jaren nog wel toenemen, al verwachten ze dat er ook altijd een rol zal zijn voor degelijke 2D plattegronden. Giel vertelt: "Ik denk dat de combinatie het beste is. Maatvoering bijvoorbeeld, dat is in een plattegrond vaak toch echt handiger." En Peter vult aan: "Met een 2D heb je meer helikopterview en met 3D kun je meer details laten zien."

IFC-bestanden uitwisselen

Landelijk zien we een toename van het aantal bouwprojecten waarbij er volgens een BIM-protocol wordt gewerekt. De projecten waar Kloeze in betrokken is, zijn meestal nog geen BIM-projecten 'volgens het boekje'. Mocht dat in de toekomst vaker voor gaan komen, dan zijn ze daar met Adomi al op voorbereid. De tekeningen zijn immers al zowel 2D als 3D, en de meeste informatie wordt door Adomi al standaard aan het IFC-bestand toegevoegd dat als export gegenereerd wordt. Giel vertelt: "IFC gebruiken we al wel geregeld. De aannemer levert een IFC-bestand aan, wij tekenen de installatie en geven een IFC-bestand terug. Hij kijkt dan of dat bouwkundig allemaal kan."

Adomi voor de installatietechniek

Als Team Arkey zijn we er trots op om te zien hoe Adomi door de ontwerpers van Kloeze als gereedschap wordt ingezet om installaties te ontwerpen, in alle fases en samenwerkingsvormen die er langskomen. Beste mensen van Kloeze, het was boeiend om te proeven van de familiesfeer en de professionaliteit van jullie mooie bedrijf!

Lees meer over Adomi voor de installatietechniek

Enkele projecten van Kloeze

Multifunctioneel centrum - Siddeburen
Nieuwbouwwoningen - Blauwestad
Schoolkerk - Garmerwolde
Uitbreiding Bakkerij Borgesius - Stadskanaal