Home/ Blog/ Hoe filter ik een IFC vóór ik 'm importeer?/

Hoe filter ik een IFC vóór ik 'm importeer?

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 9 april 2021
local_offer Adomi

Situatie

Een belangrijk instrument in een BIM-proces, is de functie van Adomi om IFC-bestanden te importeren. IFC-bestanden bevatten soms omvangrijke projecten of objecten die met veel details zijn gemodelleerd. In deze Aha leggen we uit hoe je ook controle krijgt over welke informatie je wel en niet van deze IFC-bestanden in Adomi importeert.

Oplossing

Filters toepassen

Natuurlijk word je het meest blij van IFC-bestanden waarvan alle onderdelen voor jou relevant zijn en het gewenste detailniveau hebben. Dit is niet altijd het geval. In sommige gevallen wil je dan graag een IFC-bestand 'opschonen' vóór je deze door Adomi laat importeren. Je gebruikt hiervoor een functie van Areddo als tussenstap. Je kunt daarbij zelf bepalen hoe je het filter instelt, waardoor je controle hebt over wat je al dan niet importeert:

1. Open het IFC-bestand in Areddo.

2. Schakel in Areddo één of meerdere elementen, entiteiten, klassen, lagen of bouwlagen uit die je niet wilt importeren.

3. Klik op het kloksymbool rechtsboven in het venster van Areddo. Dat activeert het commando om het IFC-bestand in het vervolg extra snel te openen, waarvoor een geoptimaliseerd bestand (.ADL) wordt aangemaakt waar de ingestelde filters zijn meegenomen.

4. Importeer het IFC-bestand in een Adomi-tekening. Adomi kijkt voor het importeren naar het gelijknamige ADL-bestand en importeert alleen de niet uitgeschakelde objecten.