Home/ Actueel/ 2021 #05/

2021 #05

Hoe werk ik in BIM-processen met systemen?

Situatie

Binnen BIM-processen kan het van belang zijn om van verschillende elementen aan te geven dat ze tot hetzelfde systeem behoren. Zo kan er worden afgesproken dat de afzonderlijke installaties als systemen betiteld worden, of dat er binnen systemen onderscheid gemaakt wordt tussen aanvoer en retour. Hieronder lichten we toe hoe je in Adomi gebruik kunt maken van systemen en subsystemen.

Oplossing

- Je kent aan een element een systeem toe, door de naam van het systeem in te vullen bij 'Systeem', in de optiebalk, nadat je het betreffende element geselecteerd hebt.

- Dit kun je ook voor meerdere elementen gelijktijdig instellen. Tip: gebruik de functie 'Selecteer stelsel' om een volledig stelsel handig en snel te selecteren voor je het systeem toewijst.

- Een subsysteem kan worden toegewezen door een toevoeging bij de systeemnaam, achter een verticale streep. Bijvoorbeeld: Verwarming | Retour.

- Als elementen bij Systeem dezelfde naam toegewezen hebben gekregen, zullen ze bij export naar IFC aan hetzelfde systeem (IfcSystem) toegewezen worden.

- Op het moment dat de naam van het systeem bij minimaal één element is ingevuld, hoeft dezelfde naam bij het volgende element niet meer handmatig te worden ingevuld. Je kunt dan desgewenst gebruik maken van de keuzelijst die ontstaat op de plek waar je de naam van het systeem invult.

- Een specifiek geval van het toewijzen van het systeem, is de situatie waarin het geselecteerde element een ruimtecomponent is. Op dat moment bepaalt de eigenschap 'Systeem' namelijk niet meer het systeem, maar de zone (IfcZone) waarvan de ruimte deel uitmaakt.

- Het gebruik van systemen kan in een Adomi-project ook voordelen bieden als er bijvoorbeeld veel elementen van verschillende systemen dicht op elkaar staan.

Ruimtelijke informatie importeren in Adomi

Situatie

Ruimtelijke informatie, zoals topgrafische of kadastrale data, is vaak in het GML-formaat (Geography Markup Language) beschikbaar. Hoe kun je deze bestanden in Adomi gebruiken?

Oplossing

GML-bestanden die vlakken of lijnen bevatten, kunje importeren in Adomi. Vanuit de Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) zijn bijvoorbeeld de Basisregistratie Grootschalige Topografie en de Digitale Kadastrale Kaart beschikbaar, waarin je op de kaart een uitsnede kunt maken die een verzameling GML-bestanden oplevert. Je kunt daarbij aangeven welke datasets je vanuit de PDOK-viewer wilt downloaden. De gedownloade verzameling bestanden importeer je in Adomi via het menu 'Bestand > Importeren'. Je kunt dit per bestand doen, of ervoor kiezen om de hele verzameling bestanden in één keer te importeren. Het importresultaat kun je desgewenst als referentietekening onder je eigen ontwerp leggen. Overigens is ruimtelijke informatie in de vorm van bijvoorbeeld een DWG-bestand of een afbeelding eveneens als referentie in Adomi te gebruiken.

Er zijn weer meer dan 20 productlijnen in Abico bijgewerkt.

Bekijk de video om te zien wat er nieuw is.

Bouwfysische eigenschappen in Adomi

Er staat weer een nieuwe versie van Adomi klaar!

Bouwfysische eigenschappen konden al via vrije eigenschappen sets worden toegekend aan elementen. Een aantal hiervan zoals brandwerendheid kunnen nu direct via de onderbalk worden toegewezen. Hier zijn de eigenschappen geluidwerendheid, infiltratie en de U-waarde aan toegevoegd. Deze bouwfysische eigenschappen van objecten worden automatisch mee geïmporteerd uit en geëxporteerd naar het IFC-bestandsformaat. Dit vergemakkelijkt de deelname in projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van versie 2 van het BIM Basis ILS protocol van het BIM Loket.

Verder zijn er nog diverse aanpassingen gedaan en gemelde problemen opgelost.

Adomi gebruikers kunnen deze update downloaden door in Adomi te controleren op updates.

Let op: Voor deze update is het nodig dat Abico helemaal up-to-date is. Dit kan door via het menu 'Abico BIM content > 'controleren op updates' Abico te updaten tot de melding 'Deze Abico is up-to-date' verschijnt.

Meer informatie over deze update