<< Meer artikelen

Ontwerptip: snel eigenschappen overnemen

13 oktober 2023

In Adomi het ene object, of een verzameling objecten, in je tekening precies dezelfde eigenschappen geven als een ander object? We kunnen ons voorstellen dat je dat graag op een slimme manier doet. Vaak wil je meerdere keren gebruik maken van bijvoorbeeld dezelfde hoogte-instellingen, instellingen voor informatiescheiding of eigenschappen uit de Basis ILS. Met deze ontwerptip bespaar je jezelf al gauw een heleboel extra kliks.

Herplaatsen component

Alle eigenschappen die je instelt met de optiebalk onder het tekenveld kun je eenvoudig hergebruiken. Je kunt hier natuurlijk de functie Herplaatsen component voor gebruiken die onder je rechter muisknop te vinden is, maar wist je dat je eigenschappen ook ná het plaatsen nog makkelijk kunt kopiëren en plakken?

Elementeigenschappen overnemen

Hoe pak je het overzetten van de eigenschappen van een object aan?

  1. Selecteer de elementen waarop de eigenschappen toegepast moeten gaan worden.

  2. Ga nu met je muis naar het element dat de gewenste eigenschappen bevat en wijs dit element aan. Je hoeft niet te klikken, want dan zou je je oorspronkelijke selectie weer kwijt zijn. Alleen aanwijzen is voldoende.

  3. Houd, terwijl je het element nog aanwijst, de Alt-toets ingedrukt en klik nu in de optiebalk op de knoppen die horen bij de eigenschappen die moeten worden overgenomen.

  4. Bij het aanklikken van een knop wordt de eigenschap direct overgenomen. Laat ten slotte de Alt-toets weer los.

Veel ontwerpgemak gewenst!