Home/ Blog/ Wat betekent BIM voor de installateur?/

Wat betekent BIM voor de installateur?

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 23 mei 2023
local_offer BIM

BIM verovert zijn plek in de bouwwereld: ook installateurs worden er steeds vaker naar gevraagd om mee te draaien in BIM-projecten. Maar wat is nu eigenlijk BIM, en wat betekent het voor de installatietechniek? En is het ingewikkeld? Wij denken van niet, en we leggen je graag uit waarom. We denken graag met je mee: is BIM iets voor jou, als installateur?

Installaties ontwerpen

Sommige installateurs ontwerpen met potlood en liniaal, terwijl het voor anderen een gewoonte is om 3D aspectmodellen aan te leveren in een open standaard, voorzien van informatie volgens een informatieleveringsspecificatie. Daar tussenin zitten allerlei soorten ontwerp, van 2D CAD tekenwerk tot 3D modelleren en verschillende vormen van samenwerking in een BIM-proces. Zo heeft Van de Velde Installatiegroep te maken met BIM-gecoördineerde bouwprocessen, maar wordt er ook vaak op andere manieren samengewerkt in bouwteams om een gebouw te ontwerpen. In veel gevallen speelt 3D ontwerp een rol, maar ook de 2D plattegronden blijven een krachtig hulpmiddel om het werk optimaal voor te bereiden.

16 februari 2023
Adomi en Van de Velde
4 juni 2022
4 dingen die niet BIM zijn

Wat BIM niet is

BIM is geen software, staat niet gelijk aan ingewikkelde ontwerpvaardigheden en voorkomt niet zomaar bouwfouten. Beginnen met BIMmen is dus niet hetzelfde als Revit kopen met wat plugins, dure ontwerpers in dienst nemen en er dan vanuit gaan dat je veel kosten gaat besparen. Het is verstandig om er op een nuchtere manier naar te kijken: kies software en ondersteuning die met je meedenkt bij het ontdekken wat in jouw ontwerpproces al BIM is, en wat je nog kunt toevoegen. Je ontdekt dan, dat de stap helemaal niet zo groot is. We legden dit eerder al uit in ons verhaal over 4 dingen die niet BIM zijn.

Wat BIM wél is

De afkorting BIM kent meerdere betekenissen, zoals Bouwwerk Informatie Model en Bouwwerk Informatie Management. BIM kan het beste begrepen worden als een manier van werken die deze eigenschappen heeft:

  • Digitaal samenwerken, waarbij alle bouwpartners informatie uitwisselen via open standaarden

  • Extra investeren in het ontwerp, om aanpassingen en dus tijd en materiaal tijdens de bouw te voorkomen

  • Afspraken maken over welke informatie er aan alle gebouwonderdelen worden toegekend, en op welke manier

  • Informatie vasthouden tijdens de levenscyclus van het gebouw, voor beheer en onderhoud

En hoe BIMt een installateur?

De BIMmende installateur maakt een ontwerp van de verschillende installaties, volgens de afspraken die met de bouwpartners zijn gemaakt. De architect, de constructeur, de aannemer en dus ook de installateur leveren elk hun deel van het model aan. Hiervoor wordt in de regel het open IFC-bestandsformaat gebruikt. Alle gebruikelijke ontwerppakketten kunnen dit bestandsformaat importeren en exporteren. De verschillende aspectmodellen worden bij elkaar gebracht en kunnen zo in een BIM viewer over elkaar heen gelegd en bekeken worden. Dit geldt ook voor de gegevens die door de installateur aan het model toegevoegd worden: informatie als merk, type, systeem e.d. worden op de juiste plek in het IFC-model opgeslagen en meegenomen in de uitwisseling.

Het belang van BIM

Wat heb ik er als installateur aan, om BIM als werkwijze te gaan gebruiken? In de eerste plaats opent het natuurlijk simpelweg de deur naar mee kunnen doen in BIM-projecten, maar dat is niet het enige. Doordat het ontwerpproces van het totale gebouw nauwkeuriger en inzichtelijker is, voorkom je problemen in de installatie waar je anders tijdens de bouw pas achter zou komen. Denk dan bijvoorbeeld aan bouwfouten die ontstaan door clashes van installaties onderling, of met de constructie. BIM is geen garantie dat daar nooit meer wat misgaat, maar met goede ontwerpafspraken met de bouwpartners, pak je dit voordeel mee. Het is zo makkelijker om efficiënter gebruik te maken van beperkt beschikbare ruimte in het gebouw, en je beperkt de kosten doordat je op allerlei veranderingen in het model tijdens de ontwerpfase al kunt anticiperen. Dat betekent dus minder herstelkosten, minder uren op de bouwplaats, minder storingen en minder materiaalkosten.

De uitgewisselde modellen in de ontwerpase zorgen er verder voor dat er een zo realistisch mogelijke weergave van het bouwwerk is, wat helpt bij de communicatie onderling, en om snel de berekeningen te maken die bij de werkvoorbereiding horen. En tenslotte betekent BIM ook het vasthouden van informatie: ook de installateur profiteert mee van de data die niet visueel in het model wordt getoond, zoals allerlei eigenschappen van de objecten, maar ook projectinformatie zoals de planning. Alles is steeds toegankelijk en kan eenvoudig gecontroleerd worden.

Afspraken over het uitwisselen van gegevens in een BIM-project worden vaak vastgelegd in een BIM-protocol, waarbij gebruik wordt gemaakt van een informatieleveringsspecificatie (ILS).

Lees meer over ILS

Wil je meer weten over het detailniveau waarop BIM-modellen kunnen worden gemaakt? Hiervoor wordt vaak de term 'LOD' gebruikt.

Lees meer over het werken met LOD

Starten met BIM

BIM wordt steeds meer toegepast in zowel grote als kleinere bouwprojecten. Is starten met BIM een goed idee? Ja. Het is een aanpassing in hoe je je werk voorbereidt, maar als je kiest voor de juiste hulpmuddelen, dan valt dat ook wel weer mee. Een BIM-modelleur doet grotendeels hetzelfde als wat tekenaars altijd al deden: een installatie uitwerken.

" De stap van 2D naar 3D stelt uiteindelijk niets voor. - Leroy Beekman, Carool Installatiebedrijf " Adomi ondersteunt de communicatie met de bouwpartners goed. - Eduard Aubri, ERA Montage Service

BIM-gereedschap voor de installateur

Er wordt vaak heel gewichtig gedaan over BIM, maar met het juiste gereedschap en een beetje hulp van ons kun je ook als installateur meedoen. Gebruik je ontwerpprogramma Adomi, dan begin je in jouw tempo stap voor stap met BIM. 3D tekenwerk is voor een groot deel hetzelfde als 2D tekenwerk, waarbij je hoogte-eigenschappen toevoegt. Adomi neemt je ook nog eens veel werk uit handen: stelsels ontwerp je bijvoorbeeld snel door het leidingbeloop en de toestellen te tekenen, waarna het automatisch wordt uitgewerkt in buizen en hulpstukken. En als je BIM content bibliotheek Abico benut, dan werk je met echte producten, waaraan de relevante BIM-gegevens al automatisch zijn toegevoegd. Je ontworpen installatie exporteer je in een handomdraai naar een IFC-bestand, en vanuit hetzelfde model maak je met Adomi eenvoudig prefabtekeningen, materiaallijsten, berekeningen en de tekeningen voor op de bouw.

De trainers van Arkey Systems begeleiden je bij elke stap. Kortom: je kunt gaan BIMmen op jouw manier. Adomi is eenvoudig onder de knie te krijgen en vormt de brug tussen 2D CAD en 3D BIM tekenwerk. Het werd uitgedacht op Nederlandse bodem en wordt nog steeds gemaakt door een enthousiast team in Houten, met een snelle en toegankelijke helpdesk en een luisterend oor voor wat jij tijdens het ontwerpen nodig hebt.

" Arkey is heel benaderbaar, als wij ergens tegenaan lopen dan is er snel een oplossing. - Emiel Neeft, SEV Techniek

Wil je van gedachten wisselen over BIM en wat het voor jou kan betekenen?

Een van onze adviseurs komt graag bij je langs

Wil je met eigen ogen zien hoe Adomi met Abico BIM content jouw BIM-oplossing is?

Probeer het zelf uit!