Bibliotheken

Soorten bibliotheken

Een bibliotheek is een verzameling componentdefinities. Bij iedere component wordt de datum bewaard waarop het is opgeslagen (nadat het nieuw aangemaakt of gewijzigd was).

Er zijn twee soorten bibliotheken: projectbibliotheken en hoofdbibliotheken. In principe zijn deze hetzelfde opgebouwd. Een projectbibliotheek is echter bedoeld om componenten uit op te halen en naar weg te schrijven, terwijl een hoofdbibliotheek alleen gebruikt wordt om er componenten uit op te halen.

Het werken met bibliotheken wordt beschreven in het hoofdstuk Bibliotheekbeheer.

Projectbibliotheek

Het belangrijkste referentiebestand van een tekening is de projectbibliotheek, die alle in de tekening gebruikte componenten bevat. Wanneer de bij een tekening horende projectbibliotheek niet is aangesloten, kunnen de geplaatste componenten niet worden weergegeven en is de tekening dus niet compleet.

Het is mogelijk dat een projectbibliotheek componenten van meer tekeningen bevat. Het bibliotheekmechanisme maakt het mogelijk dat oor op één plaats een component te wijzigen, alle tekeningen die deze component gebruiken automatisch worden aangepast.

Een projectbibliotheek wordt bij het aansluiten geladen in het interne geheugen (RAM), om de weergavesnelheid zo hoog mogelijk te maken. Nieuwe en gewijzigde componenten worden echter altijd rechtstreeks in de projectbibliotheek op schijf geschreven. Daardoor kunnen andere tekenaars, die dezelfde projectbibliotheek hebben aangesloten, de wijzigingen zien bij hun eerstvolgende schermopbouw.

De maximale omvang van een bibliotheek is 256 megabyte schijfruimte. Er kunnen maximaal 262 duizend componenten in zitten.

Als een bestaande component wordt gewijzigd en onder dezelfde code wordt opgeslagen, wordt de oude versie van de component als 'gewist' gekenmerkt in de projectbibliotheek en wordt de nieuwe versie achteraan toegevoegd. Oude versies van componenten worden pas onomkeerbaar gewist op het moment dat een bibliotheek gecomprimeerd wordt (zie Bibliotheekbeheer).

Hoofdbibliotheek

Een hoofdbibliotheek bevat meestal een grote verzameling standaardcomponenten. Zodra een component uit een hoofdbibliotheek geplaatst wordt, wordt het gekopieerd naar de projectbibliotheek.

Het aansluiten van een hoofdbibliotheek is dus nooit noodzakelijk voor het correct weergeven van een tekening, het is uitsluitend een hulpmiddel tijdens het maken van een tekening.

Tijdens het bewerken van een tekening kan maar één hoofdbibliotheek 'tegelijk' zijn aangesloten. Er kan echter zonder bezwaar van hoofdbibliotheek gewisseld worden, om componenten uit verschillende verzamelingen aan de tekening/projectbibliotheek toe te voegen.