Deel tekening ontbreekt

Situatie

Het kan je overkomen dat er onderdelen van je model onverwacht niet meer zichtbaar zijn, terwijl je niets bewust hebt verwijderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben en we zetten er een aantal van voor je op een rij.

Oplossing

Bewerkingsweergave

Adomi is ingesteld om waar nodig onderscheid te maken tussen hoe iets er uiteindelijk op de print uit komt te zien, en hoe het er nu op je scherm uitziet. Dat laatste noemen we de bewerkingsweergave. Als je model onderdelen lijkt te missen, kan het zijn dat je deze bewerkingsweergave per ongeluk niet ingeschakeld hebt staan. Je vindt deze instelling in het menu Utilities onder Instellingen.

Kijkdoos totaal

De kijkdoos bepaalt welke uitsnede van je ontwerp op het scherm getoond wordt. Soms valt een gedeelte van je tekening buiten dit kader. Met de knop Kijkdoos totaal uit de BIM-werkbalk breng je het volledige model binnen de kijkdoos en creëer je een totaaloverzicht. 

Kijkdooshoogte

Van de kijkdoos zijn ook de onder- en bovenkant instelbaar. Dat is handig als je wilt bepalen welk gedeelte van je model je in beeld hebt als je er in 3D naar kijkt. Deze kijkdooshoogte bepaalt ook wat je ziet als je een 2D-weergave hebt gekozen. Mogelijk vallen stukken van je tekening zo onbedoeld boven of onder de kijkdoos. De kijkdooshoogte kun je instellen met de knop Vieweigenschappen in de BIM-werkbalk.

Lagen, aspecten en nivo’s

Met Adomi kan je op verschillende manieren de informatie van je model filteren. Dit noemen we ook wel informatiescheiding. Je gebruikt informatiescheiding onder meer om even een gedeelte van je tekening te verbergen waar je niet mee bezig bent. Met de knop Informatiescheiding uit in de BIM-werkblak check je of je per ongeluk iets verborgen hebt dat je juist had willen zien. In het menu View stel je bij Zichtbare lagen, Zichtbaar nivo en Zichtbaar aspect de informatiescheiding naar wens in.

Bouwlagen

Als je in je model verschillende bouwlagen hebt gedefinieerd, of een bestand hebt geïmporteerd waarin al bouwlagen voorkwamen, dan geeft Adomi je de mogelijkheid om per bouwlaag te ontwerpen. Door met je muis te 'zweven' boven de knop Bouwlagen in de BIM-werkbalk komt er een lijst tevoorschijn waarin je kan schakelen tussen de bouwlagen. De schijnbaar ontbrekende onderdelen kunnen zich op een andere bouwlaag bevinden dan degene die geactiveerd is. Kies de juiste bouwlaag, of Gebouw om het volledige ontwerp in beeld te brengen.

2D-weergave

Adomi maakt op een slimme manier onderscheid tussen de 2D- en 3D-weergave van elementen in je tekening. Als je het model in 3D-toestand bekijkt en er ontbreekt iets in je tekening, dan kan het zijn dat het om een element gaat dat alleen een 2D-weergave kent. Met de knop Plattegrond 2D in de BIM-werkbalk schakel je naar het 2D-bovenaanzicht en maak je deze elementen zichtbaar.

3D-weergave

Als het model alleen in 2D zichtbaar is en niet reageert op de knop Plattegrond 2D in de BIM-werkbalk of op een klik op een hoek- of middengrip van de kijkdoos, dan staat waarschijnlijk de optie Bestand - Tekening alleen 2D aangevinkt.