Kijkdoos instellen

De kijkdoos in Adomi begrenst het deel van het model of de tekening dat zichtbaar is. Om de kijkdoos slim te gebruiken, kent Adomi diverse commando's en sneltoetsen:

Kijkdoos handmatig vergroten of verkleinen

Rondom de kijkdoos zijn op de hoekpunten en op de middens van de zijkanten van de kijkdoos grips (zwarte blokjes) aangebracht. Je kunt zo'n grip verslepen om de afmetingen van de kijkdoos aan te passen. Wil je de kijkdoos met een preciezere waarde groter of kleiner maken, dan ga je met de cursor op een grip staan en typ je op het numerieke toetsenbord de (positieve of negatieve) afstand in waarmee dat deel van de kijkdoos opgerekt of verkleind moet worden.

3D view kijkdoos bepalen

Door vanuit een 2D view direct op een grip van de kijkdoos te klikken, wordt de kijkdoos in het bijbehorende 3D standpunt gebracht (aanzicht vanaf een zijkant of schuin van boven). Mocht dit niet lukken, dan is waarschijnlijk in het menu Bestand de instelling 'Tekening alleen 2D' ten onrechte ingeschakeld. Vanuit een 3D standpunt kan eveneens geschakeld worden naar een ander 3D standpunt door op een van de grips op de kijkdoos te klikken.

Kijkdoos totaal

De knop kijkdoos totaal in de BIM-werkbalk gebruik je om de kijkdoos te vergroten of verkleinen zodat het volledige model of de selectie er in passen.

Kijkdoos binnen tekenveld

Is naast de kijkdoos een gedeelte leeg tekenveld zichtbaar, dan kun je in dat lege tekenveld klikken om de in te zoomen, zodanig dat de kijkdoos precies (met een kleine marge) binnen het tekenveld past.

Kijkdoos vergroten of verkleinen

Wil je de kijkdoos aan alle zijden tegelijk met dezelfde afstand vergroten of verkleinen, dan doe je dit door Ctrl en Shift op je toetsenbord ingedrukt te houden en tegelijkertijd het scrollwiel van de muis te gebruiken.

Kijkdoos en bouwlagen

Zijn in je model bouwlagen ingesteld, dan kun je tussen de bouwlagen schakelen door de betreffende knop in de BIM-werkbalk te gebruiken, of de sneltoetsen PageUp en PageDown om snel te schakelen. Je kunt daarnaast de sneltoetsen Ctrl+PageUp en Ctrl+PageDown gebruiken om de kijkdoos aan respectievelijk de boven- en onderkant uit te breiden met bouwlagen, of Ctrl+Alt+PageUp en Ctrl+Alt+PageDown om die bouwlagen aan respectievelijk de onderkant en de bovenkant van de kijkdoos af te halen.

Kijkdoos naar oorsprong

Met de functie 'Kijkdoos naar oorsprong' in het menu View rek je de kijkdoos op zodat de oorsprong (het nulpunt van het model) binnen de kijkdoos valt. Vervolgens wordt de kijkdoos volledig in beeld gebracht. Je kunt deze functie ook gebruiken door de sneltoets Ctrl+Shift+Home toe te passen. Met Ctrl+Home wordt de kijkdoos eveneens opgerekt om de oorsprong erin te laten vallen, maar blijft de view verder intact.